Bonde söker fru uppfyller inte kraven.

Hur skall en tv-serie lyckas bli framgångsrik? Vad skall man tänka på när man gör ett reportage? I somras var jag på en arbetsintervju där jag fick ta del av tre byggstenar för ett lyckans koncept när det gäller media och dess utformning.

Väck en känsla i personen medieformatet riktar sig. Vare sig det är en radiolyssnare, tidningsläsare eller TV-tittare, väck en känsla i denne. Om ingen känsla uppstår så är det ingen idé med hela skapelsen. Till exempel bingolotto, där sätts ens känslor i gungning. Man diskuterar med sin vän i soffan vad man skulle göra med en storvinst. Hur tufft det vore med en mille på banken. Men hur skulle det se ut om man spelade bingolotto där huvudvinsten var en burk tonfisk? Inte riktigt samma tjusning... Väck en känsla, det är en av de tre byggstenar man skall tänka på.

Sten två; tänk pedagogiskt! Förhoppningsvis kommer mediet ge lyssnaren/läsaren/tittaren en berikande upplevelse där denne lär sig något nytt. Som synd är så syns detta allt mindre i våra medier. (Här kan du läsa; Mammas pojkar, Bonde söker fru).

Tredje och sista; Underhållande! Varför skall man titta på någonting som man inte finner underhållande eller givande? Dessa tre byggstenar för succé tog jag som sagt till mej vid en arbetsintervju. De tre komponenterna låter helt logiska, de går lite i varandra och alla är viktiga på sitt sätt.

Med denna kunskap i bagaget så kan vi testa applicera detta A,b,c. Mina tankar går skrämmande snabbt till Bonde söker fru. Serien har ett skönt koncept: Filma gladlynta likaså harmynta medelålders bönder som rultar runt med en skock kossor efter sig, kossor i dubbel bemärkelse. Det är som dömt för succé!

Uppfyller showen alla kriterier vi söker? Tyvär inte! Den pedagogiska byggstenen lyser med sin frånvaro. Jag hittar den då inte, men är vi ledsna över det? Faktiskt inte. Och Bonde söker fru ser ut att växa sig starkare allt eftersom. 2009 var fjärde säsongen på TV4 och den brittiska versionen har rullat sedan 2001. Byggstensteorin kanske borde revideras, så vi kan knyta ihop och säga att det finns tv-program som lyckas med endast två stenar i säcken. Så förhoppningsvis får vi även nästa år se bönder och kossor vandra i hagen.

Kim Holm, 18 december 2009

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback