Lilla Island äger luften

Tänka sig att den lilla holmen kunde ha så stort inflytande. När har Island någonsin haft så stor makt över europa?

Island, en gammal ö som uppkom tack vare vulkaner. Island, ett land som är mest känd för sina små ponnyer. Island, 300.000 låtsas skandinaver med för liten genpool. Vad är detta för lilleputtland som kommer och sprider svart aska över vårt europa. Vad drar Island till stacken? De är bara i vägen med sina gejsrar och långhåriga hästar.

Som de flesta vet så drabbas halva europa av Islands vulkanutbrott. Samtliga flygplatser är stängda i norra europa, inga flygplan får lyfta från sina startbanor på grund av Eyjafjallajökulls aska som försämrar synen för piloterna. Resenärer kan inte resa dit de planerat, de oroar sig över uteblivna reseersättningar. Fy bubblan för Island, allt är bara negativt... Kunde ni inte hållit askan för er själva och era ingifta kusiner. Man frågar sig; var är haken? Eller finns det någon hake alls.

Tänk om det fanns en hake, vänd på steken och se fördelarna med det hela. Inga flygplan får lyfta. Se det positiva, inga avgaser från norra europas flygplan i flera dagar. De gröna borde jubla och göra Eyjafjallajökull till global miljökämpe! Istället för earth hour, låt Eyjafjallajökulls kasta upp mera magma.

"Tänka fritt är stort men tänka rätt är större" Så står det skrivet vid universitets aulan. Är det just vad Island har gjort. Drar de sitt strå till stacken och värnar om moder jord till kostnad på att folk som jag driver med dem och att resenärer gnäller. Om vi skall gå i Islands fotspår och tänka i deras tankebanor, vilka andra naturfenomen kan påverka människans utsläpp?

Ett exempel är i landsbygden, där är det ganska så vanligt med strömavbrott. Nu som då faller ett träd över ledningen som tillför elektricitet till byn och då blir samhället utan el för en tid. Låt vinden blåsa omkull träd så minskar vi elåtgången!

Island kan slå sig själva på bröstet för att de lyckas påverka en halv kontinent, vi andra kan bara stå och avundas vulkanen Eyjafjallajökull som bidrar mer till klimatet än våra lågenergilampor. Det ända rätta vi kan göra är att ta en yxa, bege sig till närmaste by och hugg ner ett träd.

Kim Holm, 16 april 2010

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback